dimarts, 2 de febrer de 2016

EL TRESOR DE POSIDÓ

El passat dijous, en Juanjo, un gran expert de la protecció de la natura i membre d'Amics de la Terra ens va visitar.

Va portar un conte titolat EL TRESOR DE POSIDÓ. Quina gran sorpresa quan ens vam enterar que el tresor del conte està amagat en les aigües de la nostra preciosa mar Mediterrànea: LA POSIDONIA.
En el conte en Xicu i n'Anna s'endinsen a la mar i viatgen damunt d'una tortuga que els hi explica tots els secrets dels boscos de posidònia. Sí, boscos! Heu llegit bé. En Juanjo ens va dir que la posidònia no és un alga, és una planta marina que forma boscos on viuen molts animals com CAVALLETS DE MAR, POLPS, LLAGOSTES, CRANCS... I allí neixen, s'alimenten, creixen. La posidonia és la casa dels animals.

 La posidònia és també molt important quan està seca fora de l'aigua, sobretot en els mesos de hivern. La posidònia fa barrera i evita que el vent s'emporti l'arena de la platja cap a la mar. Ho varem entendre molt bé jugant. En Juanjo ens va repartir en 3 grups: LA MAR, L'ARENA i LA POSIDÒNIA.  Primer varem jugar sense la posidònia, imaginarem que hi havia una gran tempesta i que els nens i nenes que feien de la mar s'emportaven els nens i nenes que eren arena molt fàcilment. Després, varem jugar amb el grup de la posidònia, que es va posar enmig fent una barrera i no deixava passar a la mar.

Finalment, damunt d'una gran tela blava ens va mostrar diferents coses que podem trobar a la vora de la mar. Per una banda, parts de la posidònia: L'ARREL (que en ocasions els vaixells arranquen), LA TIJA (allò que sembla una escombreta) i LES FULLES (les que solem conèixer com algues). També trobem unes pilotes que es fan amb les fibres de la tija i el moviment de les ones de la mar.

Desgraciadament, damunt la tela blava també hi havia residus: PLÀSTICS, SURO BLANC, BOTELLES. Es veu que aquests residus es fan molt petits i els animals pensen que són ous i se'ls mengen.


GRÀCIES JUANJO PER ENSEN
YAR-NOS A CUIDAR EL NOSTRE GRAN TRESOR: LA POSIDÒNIA!